Op het moment dat jij iets wilt veranderen in je leven, probeer je dit eerst met je wilskracht en doorzettingsvermogen. Als dit hard werken is of zelfs een strijd, dan is dat een teken dat je jezelf aan het saboteren bent.
Aangezien wilskracht en doorzettingsvermogen de functie is van het bewuste (5% van je brein) en niet het onderbewuste (95%), trekt jouw wilskracht al snel aan het kortste eind. Wanneer jouw onderbewuste namelijk niet op de hoogte gebracht wordt van veranderingen, zal hij alles eraan doen om jouw weer op het ‘juiste’ pad te brengen. Het pad van de gewoonte. En dan gaat jouw onderbewuste jou op allerlei manieren vertellen om terug te gaan naar wat hij gewend was. “Ach, eentje kan wel” is een typisch geval van sabotage. Het bekende jojo effect ook. “Maandag begin ik” is ook zo’n voorbeeld. Of “laat maar, dit is veel te moeilijk”. Dit zijn allemaal vormen van zelf sabotage, want jouw eigen systeem vertelt jou dit.
Functie onderbewuste: overleven
Het onderbewuste is ervoor gemaakt om je te beschermen en te zorgen dat jij overleeft. Dus als jij iets wilt veranderen in jouw leven, ook al is het positief voor jou, dan nog zal het onderbewuste jou vaak tegenwerken op het moment dat jij deze veranderingen wilt doorvoeren. Niet om jou te pesten, maar omdat hij niet op de hoogte is dat dit goed/gezond/fijn/positief voor jou is. Hij functioneert slechts op reeds bestaande programmering. En net zoals een computer kan hij alleen maar bestaande commando’s uitvoeren. Probeer je iets nieuws, krijg je een error.
Alles wordt opgeslagen in je onderbewuste
Alles wat je hebt meegemaakt is direct opgeslagen in jouw onderbewuste. Dit is belangrijk om te weten, omdat het effect heeft in je doen en laten. Zo kwam iemand bij mij die hoger op wilde komen binnen het bedrijf. Maar elke keer als ze dichter bij een promotie kwam, maakte ze een fout, waardoor de promotie aan haar voorbij ging. Heel frustrerend, want ze wilde het zo graag en ze snapte er niks van! Het bleek dat ze voor de nieuwe functie veel presentaties moest geven.
Na wat doorvragen hierover bleek dat ze in groep vier een presentie had gegeven over haar konijn. Ze kon niet goed uit haar woorden komen, kreeg een rood hoofd en iedereen begon haar uit te lachen. Ze schaamde zich enorm. Als volwassene snapte ze niet wat er aan de hand was, maar het gekwetste kind in haar (opgeslagen in haar onderbewuste) was nog steeds heel erg aanwezig. Die was haar aan het saboteren en wilde koste wat kost een herhaling voorkomen. Een paar maanden na de sessie kreeg ik bericht dat ze de promotie gekregen had.
Belemmerende overtuigingen
Belemmerende overtuigingen werken hetzelfde. Het zijn aannames die je in je jongere leven hebt opgedaan en de blauwdruk worden van je leven. Voorbeelden zijn: Ik ben niet goed genoeg, bij mij gaat alles altijd fout, ik moet sterk zijn, liefde bestaat niet, ik mag geen fouten maken, geld is de wortel van alle kwaad, goede mannen/vrouwen bestaan niet,…etc.
Op het moment dat jij probeert gelukkig te worden terwijl jouw onderbewuste gelooft dat jij dat niet verdient, zal hij je saboteren en ervoor zorgen dat jij niet gelukkig wordt.
Op het moment dat je gaat werken met je onderbewuste om deze belemmerende overtuigingen en zelf sabotage aan te pakken, wordt het leven een stuk makkelijker en aangenamer.